Is de quarter life crisis niet gewoon een midlife crisis op jongere leeftijd? Het is iets dat ik vaak zie terugkomen, maar waar ik het niet mee eens ben. Dus vandaag toon ik je de verschillen en gelijkenissen van beiden om deze uitspraak te ontkrachten.
De gelijkenissen op het oppervlak
Laat ons om te beginnen eens de definitie van beide bekijken:
Quarter life crisis: is een periode van onzekerheid en twijfels die zich voordoet tussen de leeftijd van twintig en dertig jaar. Tijdens deze fase worstel je met vragen zoals “wie ben ik?” en “wat wil ik?”. Je hebt geen idee hoe het verder moet en dit kan depressieve gevoelens en gedachtes opleveren. Het gaat vaak ook gepaard met het gevoel dat anderen moeiteloos vooruitgaan en hun droomleven hebben terwijl jij stil lijkt te staan. Ondanks dit gevoel lijk je naar de buitenwereld toe het allemaal te hebben, een goeie job, vaste relatie, … waardoor je niet durft te klagen. Toch denk je bij al deze zaken “is dit het dan?”.
Midlife crisis: is een periode van emotionele, psychologische en soms fysieke onrust die zich voordoet tussen de leeftijd van 40 en 50 jaar. Tijdens deze periode kan je worstelen met vragen rond identiteit, huidige prestaties en de toekomst. Er kunnen gevoelens van spijt of teleurstelling zijn over gemiste kansen of onafgemaakte dromen. Dit alles kan leiden tot het heroverwegen van levensbeslissingen en het zoeken naar verandering of avontuur om vervulling en betekenis te vinden in het leven.
Zoals je kan zien lijken beiden in de basis sterk op elkaar. Ze behoren dan ook allebei tot het overkoepelende mentale probleem: de identiteitscrisis. Aan het oppervlakte lijken ze dus relatief identiek te zijn. Laat ons dan nu eens onderzoeken of ze ook in de diepte op elkaar lijken.
De grote boosdoeners
Natuurlijk zijn er verschillende aspecten die een identiteitscrisis veroorzaken, vaak is het zelf een opeenstapeling van verschillende elementen. Toch kan je een overkoepelend thema terugvinden bij beiden:
Quarter life crisis: angst en twijfels door de constante veranderingen en instabiliteit in je leven. Je hebt het gevoel dat al je keuzes levensbepalend zijn. Het wordt uiteindelijk zo extreem dat je geen idee meer hebt wie je bent en wat je wilt voor je toekomst.
Midlife crisis: angst omdat de helft van je leven voorbij lijkt te zijn. Je hebt het gevoel dat alles dat je wilde niet gelukt is en dat deze dromen nu niet meer mogelijk zijn. Je leven voelt eentonig en saai en hierdoor heb je nood aan radicale veranderingen.
Eigen aan identiteitscrisissen is het in twijfel trekken van wie je bent en die keuzes die je moet maken of hebt gemaakt. Dat zie je inderdaad bij beide terugkomen. Al is het hier nu ook duidelijk dat de reden voor die twijfel verschillend is. Bij een quarter life crisis liggen de vele veranderingen aan de grondslag. Terwijl bij een midlife crisis de eentonigheid en stabiliteit juist de grootste oorzaak zijn. Dat zijn dus letterlijk tegenpolen van elkaar.
Verschillende signalen
Niet alleen de oorzaak maar ook hun uiting is verschillend. In de tabel hieronder vind je de meest voorkomende signalen voor beiden terug.
Quarter life crisis | Midlife crisis |
1. Je ervaart veel onzekerheden en twijfels over je keuzes, zowel oude als toekomstige keuzes. | 1. Je ervaart onzekerheden over het leven dat je op dit moment hebt. Je vraagt je af wat er mogelijk had kunnen zijn als je andere keuzes had gemaakt. |
2. Je voelt teleurstelling omdat het leven helemaal niet is zoals je het had verwacht. | 2. Je hebt heimwee naar vroeger, wie je toen was en wat er toen allemaal nog mogelijk was. |
3. Je verwachtte om voldoening te halen uit je werk maar dit is niet het geval. Je blijft omdat je het geld nodig hebt en omdat je eigenlijk ook geen idee hebt wat je anders zou doen. | 3. Je beseft plotseling dat je halverwege je leven bent en dat je helemaal niet het leven hebt waarvan je droomde. |
4. Je lijkt alles te hebben, vast werk, een mooi salaris, een stabiele relatie, … en toch kan je niet stoppen met je af te vragen “is dit het dan?”. | 4. Je hebt het gevoel dat je leven saai en eentonig is. Je zit vast in je routine, in je stabiel en veilig leven. |
5. Anderen lijken te weten hoe het leven in elkaar zit terwijl jij geen idee hebt wat je aan het doen bent. Je voelt je eerder als een kind dat volwassene speelt dan iemand die serieuze beslissingen kan nemen. | 5. Je neemt impulsieve beslissingen om die eentonigheid te doorbreken. |
6. Je hebt geen idee wat je wilt bereiken in je leven. De toekomst is een zwart gat dat je angst aanjaagt. | 6. Je hebt een intense behoefte om een lang gekoesterde droom nu eindelijk te gaan verwezenlijken. |
7. Je vraagt je af wat het doel, de zin van het leven nu eigenlijk is. | 7. Je hebt het gevoel dat je niet bereikt hebt wat je zou willen in dit leven |
8. Je hebt geen idee wie je bent en wat je wilt. | 8. Je hebt nood aan verandering en je hoopt om die manier jezelf terug te vinden. |
Ook hier zie je dat hoewel ze op het oppervlak sterk op elkaar lijken ze veel verschillen hebben als je dieper gaat kijken. De quarter life crisis is voor mij dus een op zich staand fenomeen. Eerder een jongere nicht van de midlife crisis dan echt hetzelfde.
Ondanks de verschillen ben je in beide gevallen wel gebaat om antwoorden te zoeken op de vragen “wie ben ik?” en “wat wil ik?”. Om even stil te staan en bij jezelf op onderzoek te gaan om dan weer verder te gaan.
Om af te sluiten nog een positieve nood. Er zijn bronnen die zeggen dat als je een quarter life crisis meemaakt je geen midlife crisis zal ervaren. Geen idee of dat effectief zo is. Vraag het me binnen een twintigtal jaren nog eens, misschien heb ik dan het antwoord voor jou.
En jij? Ben jij het beu om je quarter life crisis je leven te laten bepalen? Boek dan nu je gratis kennismakingsgesprek en samen werken we naar your next evolution.