Wie ben ik? De vraag lijkt simpel maar hem beantwoorden kan enorm complex zijn. Zou het niet simpeler zijn als iemand je vertelde wie je bent, wat je moet doen? Of nog beter een online test. Entering: de persoonlijkheidstest.
Maar wat doe je nu eigenlijk met die antwoorden en hoeveel waarde hebben ze? Welke kies je het best en welke vermijd je beter? In deze blog geef ik je mijn mening en ervaring met persoonlijkheidsmodellen zodat jij hier beter zicht op krijgt.
Waar te beginnen?
Tegenwoordig zijn er een heleboel persoonlijkheidsmodellen op de markt. Sommige testen zijn gratis, andere vragen een hoge prijs voor een uitgebreide analyse. Sommige steunen op wetenschappelijk onderzoek, andere niet. Bij de meeste vul je een online vragenlijst in waarna je via email een samenvatting krijgt van je resultaten.
Persoonlijk hoopte ik dat die resultaten me iets zouden vertellen over wie ik ben. Dat ik zou uitvinden wat ik leuk vind, welke job ik zou moeten doen, … Misschien hoop jij wel hetzelfde? Dus zoek je op het internet naar een test en vind je er een hele lijst. Maar welke kies je nu het best?
Welke test moet je kiezen?
Want je wilt natuurlijk de beste test invullen. Degene die je echt vertelt wie je bent. Om die test te vinden moet je eerst een andere vraag beantwoorden: waarover wil je iets leren? Want er is een belangrijk aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, alle modellen zijn opgesteld door een mens (of mensen). Iemand die keek naar de wereld op een bepaalde manier en besliste om vandaaruit mensen op te gaan delen in types. Zo zal bijvoorbeeld het enneagram iets over je motivatie en drijfveren vertellen maar je niet zeggen of je introvert of extravert bent (wat dan weer een ander soort model is).
Dit is iets belangrijk dat je in je achterhoofd moet houden wanneer je de resultaten van je test bekijkt. Ze zeggen dus allemaal iets over een deel van je persoonlijkheid, niet alles. Daarom dat ik dit zo belangrijk vind want je kan enkel iets nieuws leren over jezelf als je weet waarover je iets leert.
Daar komt nog bovenop dat de meeste modellen geen ondersteunend wetenschappelijk onderzoek hebben. Uit die testen kan je wel dingen leren maar je leunt er best niet te hard op.
Wat doe je met de resultaten?
Je hebt eindelijk beslist welke test je wilt gaan doen. Na het invullen van de vragenlijst open je de email die je ontving. Maar wat doe je nu met die resultaten?
Wat ik vroeger met mijn resultaten deed
In het begin gebruikte ik mijn resultaten als een excuus. Ja maar ik ben introvert dus ik ga niet naar feestjes. Ja maar ik ben introvert dus ik mag mezelf afsluiten van de wereld. Deze uitspraken zijn op zich niet slecht maar als je ze continue gebruikt wel. Ik kan nu inzien dat ik ook een extraverte kant heb en kan houden van bepaalde sociale situaties. Daarna moet ik me wel weer opladen, want dat is wat introvert zijn nu eenmaal betekent. Of je zou kunnen zeggen ik ben gewoon niet avontuurlijk volgens die test als excuus om nooit iets nieuws of spannend te proberen. Maar zoals alles heeft dit zijn keerzijde. Uit de test zou ook kunnen komen dat je juist wel avontuurlijk bent en je zo aanzetten om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Je gaat jezelf dan voorstellen als iemand waarvan je niet dacht dat je die kon zijn.
Wat ik nu doe met mijn resultaten
Tegenwoordig zorg ik ervoor dat ik niet vergeet dat ik mijn testresultaten niet ben. Plus ik onthoud dat mijn reactie belangrijker is dan mijn effectieve.
Onlangs ging ik naar een jobcoach die werkte met het enneagram. Samen kwamen we tot een type voor mij. Toen ik haar vertelde dat ook het kunstenaar type in het model bij mij paste keek ze verbaasd. Haar reactie: dat zie ik niet direct in jou, meestal dragen die types opvallende kleuren en dat is niet zo bij jou. Ik herinner me hoe diep het mij raakte. Die creatieve kant is belangrijk voor mij maar is inderdaad iets dat ik vaak verberg. Ik betrapte er mezelf op dat toen ik naar huis reed ik aan het denken was welke kleren ik de volgende keer zou aandoen om haar ongelijk te bewijzen. Tot ik besefte dat mijn reactie in dat moment belangrijker was dan wat zij dacht. De test zou me dan niet direct in dat type plaatsen maar ik wel. Dat inzicht zegt meer over mezelf dan de resultaten van mijn test.
Dus dat ik nu met mijn resultaten. Ik pik er de elementen uit die me aanspreken of gebruik ze om bepaalde blinde vlekken te ontdekken maar niet om te bepalen wie ik ben. Dat is natuurlijk anders voor iedereen. Je hebt tegenwoordig bijvoorbeeld mensen die volledig volgen hun human design leven, daar heb ik op zich ook niets tegen. Zorg gewoon dat als je een model volgt je het doet voor de juiste redenen, niet omdat je je identiteit vervangt door dat wat een test je geeft.
Mijn eigen mening
Persoonlijkheidsmodellen kunnen je een bepaald inzicht geven in je leven. Ze kunnen je verder helpen of bepaalde valkuilen/blinde vlekken bij jezelf duidelijk maken.
Wat ik wel vind is dat een model nooit de complexiteit van mensen en het leven kan weergeven. Het zegt enkel iets over een stukje van een groter geheel. Het houdt geen rekening met je humeur of je omgeving, enkel met het moment waarop je de test afnam.
Dus zijn persoonlijkheidsmodellen onzin of niet? Ik vrees dat het niet zo simpel is als dat. Het hangt op het einde van de dag vooral af van wat je met de resultaten doet. Ik hoop gewoon boven alles dat je jezelf ook buiten het model kan zien. Je bent meer dan een nummer, meer dan je labels. Als er een persoon is die je het meest kan verrassen dan is het jezelf wel. Je bent een complex persoon die continue verandert, in beweging is, evolueert en dat is iets dat volgens mij nooit te bevatten is in een model.
Waarom nu deze blog?
Jij bent op zoek naar wie je bent en begint radeloos te worden. Je vult test na test in. Je weet een heleboel van je labeltjes maar je weet niet wat je er verder mee moet. Daarom doe ik deze serie van blogs. Elke maand bekijk ik een persoonlijkheidsmodel. Ik kijk hoe het in elkaar zit, of er een wetenschappelijke ondersteuning voor is en het belangrijkste ik vertel je waar het iets over zegt. Zodat je je resultaten beter begrijpt en er effectief iets mee kan doen.
Als je wilt ontdekken wie je bent en dit niet door een test wilt laten bepalen boek dan nu je gratis kennismakingsgesprek. Samen zoeken we naar het antwoord op deze vraag.